Friday, February 13, 2015

BIOMEDICAL SCIENCE, UPM (Sains Bioperubatan)

Assalamualaikum,

So, sekarang pertengahan bulan 2. I bet budak-budak matriks or asasi mesti tengah survey-survey course apa nak ambil time degree.
Mostly, student akan target course-course yang famous such as Medic, Engineering, Nutrition, Dietetic, Account.
Yeah.

So,

WHY BIOMEDICAL SCIENCE?

Secara jujurnya, aku nak ambik Medic. Time first day lecture haritu pun, lecturer tanya "Ni mesti semya apply Medic tapi tak dapat. Dapat BioMedic."
Haha. Tapi taklah. First choice aku adalah BioMedic. Aku tak apply Medic disebabkan pointer aku yang kurang meyakinkan. Macam atas pagar je kalau nak apply Medic.

So, I chose Biomedical Science. (tralalala)

Plus, Biomedical ni adalah bidang yang memang agak baru di Malaysia. Bidang baru nak up. Hahaha.
So, it's up to us untuk menaikkan taraf course BioMedic ini di Malaysia. There are still so much more to achieve. So, it's like an opportunity for us.
Bidang Biomedic ni pun luas. Kita boleh further forensik ke, genetic ke, bidang bio-bio tu and so on.

And last year, time asasi UPM edu fair,
Pengarah Fakulti Perubatan cakap dengan tegas "For those who want to take Medic, think again. By 2016, housemanship wil be completely saturated."


WHAT IS BIOMEDICAL SCIENCE?

BioMedical Science adalah Sains Bioperubatan. Haha.
It's basically related to Medical. Obviously.

based on Institute of Biomedical Science:
Biomedical science is the term for the investigations carried out by biomedical scientists on samples of tissue and body fluids to diagnose disease and monitor the treatment of patients.

based on some random website:
Studying Biomedical Science will enable you to understand how the human body functions in health and disease, which is essential for the development of new treatments. You will gain knowledge in anatomy and human biology, physiology, pharmacology, biochemistry and molecular biology, pathology, microbiology and immunology.

So, yeah. It's basically that. We are not doctors but scientists.
We do research for medical treatments.
And doctors treat the patient.

Bekerjasama gitu.

But kita tak terikat dalam membuat research je.
Banyak lagi peluang kerja yang lain. There's laboratory work, education, management and so on.
but mostly I think would be lab works.
Lebih kurang macam biotech except kita more to medical and kita tak belajar physic (Yeay. tapi aku suka physic. So it's a torture for me)

(aku perasan batch aku ni macam ramai nak masuk forensic. Hmm. copycat)

I think you get the rough idea about Biomedical Science.


CAN WE CHANGE FROM BIOMEDICAL TO MEDICAL?

There are rumors saying that overseas universities, probably England's, we can transfer to Medicine on the 3rd year of study. Which means continue our study to become a doctor.

Well, I'm not sure about that.

But yang ni base on Biomedical di UPM lah ye...
Kita takleh sambung dari Biomedic ke Medic.


And aku ada tanya PA (Penasihat Akademik) aku. Dia advise untuk habiskan je dulu BioMedic ni. Kalau masih nak ambik Medic... then, dah habis study tu, ambiklah Medic..

And nasihat daripada senior pulak. Senior kata kalau masuk Biomedic sebab ingat sama macam Medic atau ingat boleh jadi doctor, tak payah lah. Kalau memang minat and nak ambik Medic, tukar lah course atau masuk universiti swasta.

Gitu.

BIOMEDICAL SCIENCE DI UPM

Kita akan belajar di Fakulti Perubatan, UPM. Yang terletak di sebelah Hospital Serdang.
Kita akan selalu terdengar bunyi ambulans lah.
4 tahun pengajian. Ada practical every year. Dan of course final year ada final year project.

Dan ini SENARAI SUBJEK TERAS.




















SUBJEK ELEKTIF

So, harap ini semua membantu.
Choose well. Decide well.


GOODLUCK!

207 comments:

  1. salam'alaiki, sis. yang subjek elektif tuh, kena pilih kan? ke kena amek semua? kena pilih berapa ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam... yeap, subjek elektif tu kena pilih. dan subjek tu diambil ketika 2 sem terakhir (tahun keempat) Total kredit yang perlu diambil adalah 15 kredit... tengoklah pada kredit hour untuk setiap subjek tu... ^^ harap menjawab soalan adik.

      Delete
  2. salam. apa minimum requirement untuk sains biomedik ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Minimum requirement 3.5 ... Tapi nak selamat, kalau lebih tinggi lebih baik lah sebab saingan sekarang makin tinggi...

      Delete
  3. Salam akak..nak tanya..biomedic ne dia lebih kepada lab work eh ? pastu..akak tahu tak kos apa yang boleh sambung medic ? time kasih :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeap, biomedic ni more to lab work... Course yang boleh sambung medic hanyalah medic. Kalau tak silap lah.
      So kalau nak medic, better apply medic terus.

      Kalau dapat course lain, and still nak medic, kena tukar course lah. atau habiskan dulu course degree tu, then ambik degree medic pulak , tapi lama lah...

      Delete
    2. ouh..thank u so much for da info :)

      Delete
  4. salam...nk tnya ...ade chance x klau pointer 3.3 dari matrikulasi msuk biomedic upm ni? klau sblum ni pointer yg pling rendah yg msuk lbih kurg brape?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau dari Matriks ramai yang 3.8... untuk batch akak lah...
      Kalau ikut minimum requirement 3.5 kalau tak silap.

      Delete
  5. Assalam.. akak.. kalau nk tukar kos dari dietetik ke medic boleh tk?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau pointer okay rasanya boleh... but kena startover sebagai first year lah...
      boleh je nak try apply...

      Delete
    2. hi akak, kalau dietetik nak tukar medik, diorang akan tengok pointer asasi balik atau first year degree ye? kalau first year okay, boleh try apply ke? and dengan siapa kita nak refer. saya upm btw.

      Delete
    3. Hi, maaf komen tu dah lama. Lepastu baru akak tahu kita tak boleh tukar kepada medic.
      boleh refer sini http://cannotconnectlah.blogspot.my/2015/07/pertukaran-kursus-ke-kursus-doktor.html

      Delete
  6. Assalammualaikum akak. Akak, boleh tolong saya, saya betul2 buntu sekarang. Saya lepasan matrik, dan saya dpt tawaran utk sambung degree di upm dalam bidang major biology. Tapi ikutkan saya nak sgt amik vet. And ikut syarat kemasukan, pointer saya lepas. So agak2 nya saya ada pluang x nak tukar kos?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi, sorry lambat reply.. tak perasan...
      Boleh mintak tukar selepas setahun pengajian. bila dah habis first year, boleh mintak tukar ke bidang vet.
      Jika diterima, akan mula semula sebagai first year dalam vet

      Delete
  7. salam..akak kos ni praktikl setiap sem ke setiap 4 thun tu? lepastu praktikal biasenye berapa lame?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukan setiap sem, tapi setiap tahun... So maknanya sem 2, sem 4, sem 6 then final year would be final year project. Biasanya praktikal ablut a month

      Delete
  8. Assalamualaikum. Saya ex asasi sains uitm. Then saya dpt tawaran UPM kos sains biokimia. Tapi,saya nak kos sains bioperubatan. Boleh ke tukar course ? Mcm mana nk tukar ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Adik kena daftar masuk course biokimia dahulu.. Lepas setahun pengajian, baru boleh mintak tukar kursus ke bioperubatan. Dan mula semula sebagai first year student. Jika diterima.
      Rasanya result ketika adik berada dalam kursus biokimia juga akan dilihat time nak pertimbangkan

      Delete
    2. Ohh macam tu. Alright. Thanks :)

      Delete
  9. Salam...biomedic ni kerja luas tak..sng dpat keje ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. biomedic memang bidang yang luas. Senang atau tak itu terletak pada rezeki dan usaha memasing. So, susah nak cakap. Bidang bioperubatan ni sendiri bidang baru nak up. Tapi InshaAllah ada kerja jika pandai mencari.

      Tetapi dari biomedic, banyak cabang kita boleh masuk.

      Harap menjawab soalan.^^

      Delete
  10. Boleh tak dari biomedic tukar ke farmasi..time keje?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada yang mengatakan boleh. Even kalau practical pun, ada yang ke pharmaceutical lab and stuff. So, InshaAllah boleh.

      Delete
  11. Contoh kos dietetik,Nak tukar kos biomedic.Kalau tukar course..akan short setahun kan,,so ada effect x short 1 year kat kos biomedic kita tu..effect pointer ke..kerja ke

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau nak tukar course from dietetic to biomedic, dia kena start balik from year 1... Jadi first year biomedic. So dia takkan short one year, sebab kita start balik dari bawah.

      Delete
  12. Salam...akak,saya nak tahu boleh tak pelajar diploma in medical lab dari ipts masuk belajar biomedic kat upm?

    ReplyDelete
  13. Sorry dik. Akak taktau. Mungkin adik boleh try call pejabat fakulti perubatan upm terus.

    ReplyDelete
  14. assalamualaikum kak :)
    saya nak tanya apa beza biomedical science dengan makmal teknologi perubatan. sama ke lain? sebab saya suka buat research, buat experiment duduk lab semua tu ala2 saintis gituu. so akak cadang macam mana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumusalam,
      akak tak berapa pasti, tapi ini apa yang akak tahu lah... biomedical science ni lebih kepada buat eksperimen, analysis result semua tu...
      Makmal teknologi perubatan ni akak rasa mungkin berkaitan lebih kepada bahagian praktikal.
      Cthnya: kalau kat hospital. Kita kena ambik sampel darah lah contohnya. Makmal teknologi perubatan yang kena buat bahagian praktikal. Maksudnya jalankan ujian ke atas sampel tu. Biomed lebih kepada interpret result dia... Kenapa result dia macam tu, ada penyakit apa...

      Lebih kurang macam tu lah. Based on apa yang akak tahu lah.

      Kalau awak minat macam bidang research. Akak suggest Biomed lah...
      Harap akak menjawab soalan...

      Delete
  15. Assalam akak.. min requiremnts tu base on UPU ke atau cgpa pre-U?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam, sorry akak kurang jelas dengan soalan adik.

      Minimum requirement adalah ditetapkan oleh pihak U. Samada matrik (which later akan mohon melalui UPU) ataupun asasi, dua2 akan tengok cgpa pre-U nanti.
      And kalau akak ada mention min requirement, itu adalah untuk biomed UPM.

      Hope it helps ^^

      Delete
  16. Based on apa yg sy faham n kaji.. nnt cgpa Upu tu merangkumi maths n mana2 dua drpd 3 core subjects tu.. Kalau cgpa pre-u kira overall. So sy nk tny.. bio med ni amik kira cgpa upu atau cgpa pre u? Maaf pertnyaan sy td kurg jelas. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sorry,dik. Haha. Tapi adik dari asasi atau matrik? Kalau asasi, asasi ape?

      Delete
  17. Saya dari asasi uitm..ke mmg setiap pre uni lain2 utk kemasukan ipta?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh.. akak tak pasti pasal ni.
      But ni based on information daripada kawan akak.

      Matrik guna cgpa pre-U. maksudnya cgpa untuk semua 4 core subjects diorang.
      Asasi UPM guna cgpa pre-U. (tapi tak apply melalui UPU)

      Asasi UITM, kawan akak ada mention dia boleh pilih subjek, macam yang adik cakap tu...

      Delete
  18. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  19. Ohh sy igt pre U semua sama . Haha.. thnk u akak..(:

    ReplyDelete
  20. assalam..biomedik ni applied sc or pure sc?

    ReplyDelete
  21. Salam ... biomed Upm dia Nk muet band brape ???

    ReplyDelete
  22. assalamualaikum, nk tnye, lepas habis first year study dlm biomedic, klu cgpa bagus, blh ke mohon untuk tukar ke medic?

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumusalam. Pertukaran kursus ke kursus medic adalah tidak dibenarkan.
      Boleh refer post saya yang ni http://cannotconnectlah.blogspot.my/2015/07/pertukaran-kursus-ke-kursus-doktor.html

      Delete
  23. nak tanye, klu ambik biomed, sng score x subjects die? plus, sng dpt jpa x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi, well, erm, I wouldn't say it's easy. Kalau baca, boleh lah jawab. Tak baca, tak boleh jawab. But it depends. Kena baca dan faham sekali. Questions can be tricky.
      So, it can be easy and also hard.
      If you are a last minute sprinter, susah lahh.

      Batch saya ramai dapat JPA. But with all the rumors about JPA, I can't guarantee anything.
      But kalau dapat 3.5 above, InshaAllah

      Harap jawapan membantu

      Delete
  24. Salam akak, saya nak tanya sikit.. Biomedic UPM overall okay tak? Saya memang tekad nak ambik biomedic cuma pilihan university tu kurang yakin sikit hehe. dannnn, course apa yang akak syorkan untuk seseorang yg memang minat dalam bidang biology selain biomedic ya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam,dik. Biomedic UPM bagi akak overall okay je. Lecturers baik-baik and caring, and tolong student. Besides biomedic, mungkin major biology, microbiology, biochemistry, biotech... harap jawapan akak membantu...

      Delete
  25. assalam akq, langguage ape yg akan digunakana utk course ini ye.? fully eng or dwi?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fully english...
      Semua english. Textbook, lecture notes.
      Cuma lectures jelah depends pada lecturer nak sampaikan dalam english atau bm. But most lectures dalam english.

      Delete
  26. salam. akak, kalau dari apser, minimum pointer bape eh utk masuk biomedic?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam. Asper ke ni? Yaww junior! minimum pointer 3.5 ...

      Delete
  27. Salam akak... kalau saya nak ambik biomedic engineering, saya kena ambik asasi apa ye? asasi sains ke, asasi kjuruteraan ke, asasi sains hayat ke, asasi sains fizikal ke, huhu saya keliru .. kalau saya ambik asper, bleh further biomed engineering x? kat upm ade ke biomed engineering ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam, dik. Dekat UPM ni ada biomedic science je. Takda biomedic engineering. Kalau macam engineering sikit pun, biotech lah rasanya tapi tak tertumpu kepada bahagian medical sahaja.
      Asper boleh masuk semua course yang ada kat UPM.
      Kalau asasi lain, mungkin asasi sains fizikal kot. Akak tak sure lah pulak.
      To be safe, asasi sains.
      Sorry, dik. akak tak berapa pasti tentang ni.

      Delete
  28. salam akk, sy lepasan diploma MLT ,. and nk smbung biomed, inshaaAllah.. pointer 3.6 something *which mcm atas pagar* dri ipta ada chance tak??.. huhuu.. sbb tahu saingan sekarang bnyk sngtt , majority batch akk yg pointer bpe ye time dip? tq <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Majority batch akak dari asasi dan matriks. Diploma sorang je, tapi tak sure pulak pointer dia berapa, sebab dia kerja dulu baru masuk degree.
      Kalau pointer matrik dan asasi mostly 3.8 ke atas...

      Delete
    2. Uish.. huhuu.. okay2. thanks ye :DD

      Delete
    3. Kak..Boleh tak tanyakan member u cgpa dia..atau atleast dia dari kolej ipts atau ipta..tq

      Delete
  29. hi akak nak tnye dulu akak lpsan matrik or asasi or etc? mmg dh plan nak ambik biomed dkt UPM or UKM. saya plan nk ambik asasi tp tk pst lagi asasi kt mane, akak blh beri cdgn tak? btw, saya ada dgr kalau ambik asasi dkat UPM (asasi sains pertanian) student mmg confirm smbg degree dkt situ. tp kalau nak ambik biomed, asasi sains pertanian tu related ke dgn biomed?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak adalah lepasan Asasi Sains Pertanian UPM :)
      And yes, Asasi Sains Pertanian UPM memang confirm sambung degree di UPM.
      Kalau nak masuk Biomed UKM, ambik asasi pintar ataupun melalui apa-apa program pra U. Sama jugak dengan Biomed UPM.
      Kalau taktau nak Asasi apa... Ambiklah Asasi Sains, Asasi Sains hayat ke... Asasi Sains kesihatan ke... Asasi sains paling general lah.

      Orang selalu salah faham tentang Asasi Sains Pertanian. Sedangkan dia sama macam Asasi lain cuma ada tambahan subjek Sains Pertanian sahaja...
      Subjek lain macam biasa. Bio, Fizik, Chem, Maths...

      Harap akak menjawab soalan and Semoga awak dapat memilih dengan baik...

      Delete
  30. so, let say saya ambik asasi kat UM pastu brp cgpa nak smbg masok UPM for biomed. thanks sbb reply :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. minimum would be 3.5... To be more secure, dapatkan lebih tinggi lah due to saingan...
      :D

      Delete
  31. assalamualaikum akak. Kiranya lepas habis belajar biomedic, nanti kerja kat hospital jugak ke mcm mane ye? busy tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumusalam. Dekat hospital boleh, Dekat mana-mana syarikat berkaitan dengan kesihatan cthnya farmaseutikal, management, insurance, forensic and so on pun boleh...

      Delete
  32. Hi kak. Nak tanya ni. Kalau nak ambil biomedic ni, asasi sains apa yg perlu diambil? Sains hayat ke fizikal ke? Sy bingung ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rasanya asasi sains hayat.
      Asasi sains fizikal lebih kepada matematik dan fizik.

      Delete
  33. Akak. Asasi sains pertanian kat upm boleh ambik degree medic ke?

    ReplyDelete
  34. Akk, pihak ukm or upm, diorang tgok tak balik result spm,
    Cnth, mcm farmasi diorang,tgok balik kimia spm kita mesti b ke atas.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sorry dik, akak tak pasti lah pulak.
      Tapi pihak upm, akak rasa diorang tak tengok balik result spm...

      Delete
  35. ada possibility tak students dari Diploma Microbiolgy sambung Biomed UPM ??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hello. Ada possibility ^^ tapi tak sure about transfer credit...

      Delete
  36. salam kak,sye asper upm. sye minat nk amek kos vet tpi cgpa x tinggi sgt. ade course laen ke after sethun kite bljr bole tukr kpda vet?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam... mungkin awak boleh try apply degree sains haiwan...
      Harap jawapan akak membantu...

      Delete
  37. Kak nk tanya. Klau degree nk ambik biomedic, course apa yg ptt diambil masa diploma (politeknik)?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai. Sorry dik, akak tak berapa pasti. But i think maybe course yang related to Biology atau Sains kesihatan...

      Delete
  38. Kak nk tanya. Klau degree nk ambik biomedic, masa diploma di poli nk ambik course apa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai, sorry dik, akak tak berapa pasti..
      But i think course yang related to biology or sains kesihatan

      Delete
  39. kak nak tnya. cgpa untuk bacelor pemakanan dan kesihatan komuniti di upm berapa ae?

    ReplyDelete
  40. assalam. akak, betul ke quota utk bdk asper nak amk biomedic ni sgt sikit?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selalunya dia ambik separuh daripada total quota.
      Contohnya kuota biomedic 60 orang. 30 orang daripada tu adalah asper. Selalunya lah.

      Delete
  41. Kak, saya nak biomed. Tapi pihak asasi kata ada 13 tempat je untuk aper, so how? betulke. Sebelum ni memang kuota 13 je ke dia mintak? Sebab sikit sangat. Cuak pulak nak mintak. Mohon pencerahan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebelum ni tak pernah pulak kuota dia 13.
      Batch akak, total 60 student, 30 daripada tu adalah dari Asper.
      Batch yang selepas akak macam majoritinya Asper.
      Tapi akak takleh nak jamin ape-ape lah... tapi belum pernah lagi kuota Asper sesikit tu.

      Delete
  42. Assalamualaikum akak. Kalau asper minimum requirements nak masuk berapa. Takut nak apply sbb dngr cerita limited spaces untuk biomed.

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumusalam.
      minimum requirement adalah 3.5...

      Delete
  43. Kak..mmg boleh ke sambung medic lepas hbes 4 tahun biomed?dan kalau boleh sbb ap ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiranya kita ambik medic sebagai second degree.
      Sebab kita dah complete first degree.
      Maksudnya kena mula balik sebagai pelajar first year undergrad. bukan sebagai postgrad.
      Dia bukan sambung. Tapi ambik second degree.

      Delete
  44. Assalamualaikum kak, saya pelajar baru asasi asper kat upm. nak tnya ramai tak yang tak dapat kolej 13 tu. sbb saya dapt kolej mohamad rashid la.. pastu kan pasal borang perjanjian bantuan kewangan tu kena cop KPT masa daftar ataupun cop majikan bapa?? saya tak berpa faham

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam. Selalunya memang kat surat tawaran tulis ada tulis kolej mana yang awak dapat. Tapi, dia tak ikut surat. Kalau awak dtg awal, awak masuk kolej 13... bila kolej 13 dah penuh, baru dimasukkan ke kolej lain...
      KMR, KPZ atau K5

      And pasal borang perjanjian tu, sorry. Akak tak ingat. Maaf akak tak dapat nak bantu dalam hal tu..

      Delete
  45. Salam kak. Boleh saya tanya course ni dkt UPM ada interview tak? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam... takda interview...
      Tak kira lepasan mana..

      Delete
  46. Salam kak, kos ni dkt upm ada interview tak bg lepsan matrik?

    ReplyDelete
  47. asalam sis..nk tanya sikit..mcm mner dengan yuran..??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yuran Semester 1 mahal sikit. RM1800-RM2000
      Semester seterusnya dalam RM1300

      Delete
  48. assalam sis, semua subj dalam course ni memang diajar in malay ke ? tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam... Nope. All in english.
      kecuali subjek macam Bahasa Melayu, Tamadun, Hubungan Etnik...

      Delete
  49. assalam, nk tnya blh ke tukar course drpd biomed ke farmasi? and blh ke kerja sebagai pharmacists dgn lulusan degree biomed?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam... kat upm takda course farmasi, so tak boleh. hehe
      tapi kalau universiti lain, akak taktau...
      tapi kalau nak further study dalam farmasi, boleh...
      Rasanya, if nak kerja sebagai pharmacists pon, kena sambung master, khusus in farmasi...

      harap jawapan akak membantu...

      Delete
  50. Hi sis.. nk tnya pendapat sis sendiri course ni macam mana? I mean agak berat ke or biase2 je ke?is it fun? kalau minat memang seronok la kan hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hii... pendapat akak course ni agak berat. banyak benda yang kita familiar, bahagian2 research and lab ni...
      but it's fun!
      akak rasa enjoy lah belajar semua tu and buat lab...

      Delete
    2. Salam kak, boleh ke kalau kita ambik subjek bahasa eg:jepun, jerman) masa tngah study biomedic?

      Delete
    3. wasalam... boleh je ambik bahasa asing. paling common orang ambik bahasa korea, jepun, mandirin, arab...
      ambik sebagai elektif
      cuma problem dia kena berebut lah... kuota cepat penuh.. and nak fit inkan dalam jadual kita pulak, takut clash

      Delete
    4. sis, kalau org yg x brapa nak minat bio ni rasa2 bole angkat tak course nih? yelah saya ni nk kata minat bio xdala minat sangat, nak kat seloww tu pun x jugak xD

      Delete
    5. Hurm, tak reti lah nak cakap macam mana. Memang banyak bio course ni...
      Kalau tak minat, better ambik course yang awak betul-betul minat...
      Tapi kalau tak minat, tapi takda masalah nak baca bio, hafal-hafal ape semua, okay je kott.

      Delete
  51. Salam kak. Program biomed ni buleh mohon tajaan daripada mana-mana pihak ke? kkalau ada, berapa syarat dia dan macamana nak apply?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam,
      Boleh mohon tajaan daripada memana pihak. Syarat dan cara apply tu awak kena refer pada pihak yang awak nak apply tu.

      Delete
    2. Mostly pelajar upm dalam biomed dapat tajaan jpa ke? atau mostly mhon ptptn. jpa tu kena apply before masuk degree ke lepas masuk ye? sorry kak banyak bertanya :)

      Delete
    3. nak dekat separuh jugak dapat JPA. Tapi taktau JPA sekarang macam mana. Ada jugak yang ptptn.
      Selalunya lepas masuk degree. Biasa orang ambik ptptn dulu. Bila dah dapat JPA, dia batalkan ptptn.

      Delete
  52. akak belajar course akak ni in bm ke? sebab tngok list subjek in bm heh

    ReplyDelete
  53. salam, kak rsenye upm mmg xde tempat kediaman untuk pelajar kan?, basicly rumah sewa jauh x dengan tempat belajar and mostly student naik public trans or jalan kaki? terima kasih :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam.
      Mana awak dengar upm takda tempat kediaman. UPM ada 17 kolej kediaman in total.
      Ada 25 bas, setiap kolej ada bas sendiri untuk ke main campus.
      Nak jalan kaki boleh, nak naik bas boleh, nak naik basikal pun boleh.

      Delete
  54. Assalam akak saya trackers UPM nak tnya batch akak ramai tak yg trackers apply cos ni and diorang kena compete jugak eh dgn yg lain like dari matrik asper dip or lain-2 ke diorang compete sesame diorang je ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam. Batch akak, ada sorang trackers kalau tak silap. time tu trackers tak ramai pon. dari segi competition, sorry akak tatau...

      Delete
  55. Asalam akak , ade kawan2 dari kos sain pemakanan dan kesihatan komuniti tak ?
    brpe ye min pointer untuk lepasan matrik ?
    Saya minat sgd kos ni tapi pointer cuma 3.41 je .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam.
      Minimum pointer 3.0 kalau tak silap.
      Tapi akak taktau lah pasal saingan dia.
      Maaf...

      Delete
  56. Assalamualaikum kakπŸ˜€ woww rajin akak balas setiap komen πŸ™, bila akak hurai buat saya tertarik bidang biomedic ni, saya na tanya orientasi dia best ta?? 😜

    ReplyDelete
    Replies
    1. Orientasi? Depends pada batch tu. Kalau batch hambar, dia hambar sikit hahaha.
      Batch akak hambar, so hambar sikit ah. Tapi akak tengok junior gempak...
      Hurm, conclusionnya biasa-biasa jelah.

      hahaha.

      Delete
  57. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi, junior Asper! Dah 3 generasi dah selepas batch akak. Akak tak sure mana yang lebih mudah.
      Tapi perbezaan antara dua ini adalah, satu luas dan satu khusus.
      Biomedic belajar banyak bidang, termasuk mikrobiologi, tapi mikrobiologi perubatan.
      Selain microbe, dia belajar banyak lagi bidang.
      Kalau microbiology pulak, dia dah khusus dalam bidang tu. Kiranya kalau kerja pon, kita dah khusus ke bidang tu kalau banding dengan biomedic.
      Biomedic ni dikatakan 'Jack of all trades, but master of none"
      Gituuu...
      harap jawapan akak membantu...
      Kalau nak tanya apa-apa lagi, boleh add Fb akak...
      Fb : Shazleen Sofea

      Delete
  58. As salam, kak saya nak sesuatu, minimum batch kak dari diploma pointer dia berapa? Saya berminat dengan kos biomed tapi saya dari diploma.. dan berapa orang batch kak biomed dari diploma? Sekian, terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam.
      Akak taktau pulak pointer dia berapa.
      Tapi dalam batch akak ada sorang dari diploma.

      minimum pointer selalunya 3.0
      Tapi nak selamat kena atas 3.5

      Harap akak menjawab soalan.

      Delete
  59. Kalau x silap biomedik boleh sambung medik di indonesia.. Sambung selama 2 tahun.. Program ni ada tajaan jpa.. Tapi xtau sekarang masih available atau x..btw.. Biomed besttttt.. Sincerely dari student biomed

    ReplyDelete
  60. Assalamualaikum akak, klau saya degree pure bio, master saya boleh sambung biomed x?

    ReplyDelete
  61. Assalam akak, nak tnya kalau ambik biomedic dekat um boleh ke tukar ke medic ?

    ReplyDelete
  62. Assalamualaikum sis Shazleen Sofea ;)
    Saya student biomed UKM ;)..next month nk melangkah ke 4th year dh..hehe..
    saya tertarik bila sis ada mention student biomed boleh futher to forensic..blh sis terangkan dgn lbh lanjut bagaimana dari biomed further to forensic ye..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam sis! Saya baru nak melangkah 3rd year.
      Tentang forensik... Itu hanya fahaman saya, yang biomed boleh dan tidak mustahil untuk sambung ke bahagian forensik.
      Sebab dalam senarai subjek teras kiteorang, ada asas forensik.
      Dan forensik itu pun sebahagian daripada biomedical science.
      So, kita boleh sambung master, mungkin, dalam bidang-bidang yang berkaitan dengan forensik.
      Kalau tengok dari scope kerja, forensic scientist juga adalah under biomedical science.
      Kalau nak terang dengan lebih jelas, sorry.. saya tak dapat nak cerita lebih detail.

      Harap saya menjawab soalan sis ^^

      Delete
    2. ohw tkasih sbb sudi jwb persoalan sye ;)

      Delete
  63. Assalamualaikum kak Shazleen Sofea,
    Klu saya dpt pointer 3.81 kat matriks dan saya dpt kos biokimia kat upm, tapi sy nak tukar kos ke biomed.sy ada mohon kat upu utk biomed sbg pilihan ke-2 tapi dpt biokimia n blh tukar kos sebelum 1st sem mula?
    :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaf. Akak tak pasti...
      Tapi yang pasti, awak boleh tukar course lepas setahun pengajian.
      Maksudnya, lepas habis setahun biokimia, awak apply tukar kursus...
      Kalau dapat, awak mula sebagai first year balik dalam course biomed.

      Tapi, kalau awak nak try jugak tukar sebelum mula 1st sem, awak boleh try tanya di BHEP UPM.

      Delete
    2. Oh ok kak terima kasih:)

      Delete
  64. Salam sis . Sy dpt upm dlm bidang major bio. Tapi sy confius sgt dgn bidang ni dan career bila dah graduate nanti. Upm boleh tkar kos kan after 1 year. Means ,kalau degree 4 year,akan jadi 5 year la belajar di upm?sebab sethun kena bljaq dlm kos asal? Lamanyaaa.saya lepasan matrik .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeap. betul, lepas setahun pengajian. Jadi total 5 years.
      Macam medic gitu. Hahaha.

      Ada beberapa kawan akak yang tukar course lepas setahun tu.
      Kalau awak memang nak tukar kos, rasa macam tak boleh ngam dengan current course, apa salahnya 5 tahun...
      Tapi kalau rasa macam dah jelas dalam bidang major bio, better stick jelah major bio...
      Tak perlu tergesa-gesa dalam menghabiskan pengajian...

      Delete
  65. Assalamualaikum akak. Sy nak tanya ape beza biomedical science and medical science laboratory? Atau sama je? Sbb sy minat biomed tapi di u sy takde biomed ada medical science laboratory. Harap akak dpt jawab soalan sy.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam. Dari fahaman akak, medical science laboratory tu macam lebih praktikal/teknikal kalau dibandingkan dengan biomedical science.
      Akak pun tak sure...
      hehe sorry

      Delete
  66. salam kak, kalau ambil biomed ni senang tak dpt kerja kat hospital?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam. Sorry dik, akak tak sure senang atau tak.
      Tapi memang biomed either kerja di hospital atau makmal swasta.

      Delete
  67. Boleh saya tahu, classmate akak yg dari diploma tu daripada course diploma apa and ipta/ipts mana untuk masuk degree in biomed ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Course dia MLT. Medical Lab Technology. IPTA mana tu akak tak sure.

      Delete
  68. Assalamualaikum . Akak , kalau saya buat foundation in Biological Science in UIA , boleh ke sambung degree Bio Medic ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam. Kalau nak buat biomed UIA, ambik foundation in allied health science, kalau tak silap.
      Kata kawan akak yang study asasi dan degree UIA.
      Sebab biomed under kuliyyah of medicine and health science

      Delete
  69. Salam, saya dari jurusan Diploma Kesihatan Haiwan dan Peternakan (DKHP). Ingat nak amek bidang vet tapi seems to be impossible for me at the moment, saya tengah mencari alternatif dan biomed merupakan kos yang saya minat if saya xdpt sambung untuk vet. Ada ke ex-DKHP yang lepas masuk bahagian biomed? boleh saya tahu apa pandangan akak dalam area ni bagi saya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam. Selalunya yg DKHP masuk vet. Tak pernah lagi yang ada masuk biomed rasanya. Untuk batch akak lah.
      Tapi rasanya ada je yang masuk yang lain macam nutrition.

      Pandangan akak, kalau awak berminat dalam bahagian research, okay jugak sebenarnya... awak fokus more kepada haiwan... research melibatkan kesihatan haiwan.
      pendapat akak macam tu lah. Akak rasa bagus jugak.

      Delete
    2. Maksud akak "fokus more kepada haiwan" tu macamana ya?

      Saya ada baca dekat website UPM ttg kos ni secara brief. Yang saya tertarik is that i can be involve in the veterinary sciences. And then biomed is more to human right? Does animal included into it? Hehe thank youu

      Delete
    3. biomed memang more to human. But dia ada banyak cabang. Sebab dengan ilmu yg awak ada about animals, campur dengan ilmu biomed... boleh masuk cabang research in veterinary sciences.
      Mcm tu lah pendapat akak.
      Anyway, i think eventhough it focuses more on human... but it can be used for both human and veterinary. Yeap...

      Delete
    4. Okay Akak, thank you! Saya cuba survey dan mohon untuk biomed. πŸ˜€

      Delete
  70. Sis..skang dah abis belajar atau belom?kalau sudah..sis kerja apa ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi nik faizal, maaf lambat reply. Saya masih belajar, semester kedua tahun ketiga...

      Delete
  71. salam sis, saya nak tanya apa perbezaan science biomedic dengan biomedical engineering? skop pengajian sama? kalau saya ambil asasi sains kesihatan bersekutu boleh apply biomedical engineering x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam. Rasanya bezanya adalah kwujudan subjek maths atau fizik dalam biomedical engineering. Saya pun tak pasti tentang itu dan tentang asasi sains kesihatan bersekutu.

      Maaf kurang membantu.

      Delete
    2. Setahu sy, yg engineering dia akan more to machine dia...mcm mana nk handle machine, technician nye la.. ada kenalan sy, dia habis belajar, dia buat ala2 syarikat kecil2an hasilkan alat2 dlm machine..lebih kurang mcm tu la...jadi belajar fizik berkenaan alat2 elektronik juga sambil belajar bio. Itu sekadar apa yg sy tahuπŸ˜…

      Delete
  72. Salam Akak...biomedic dia ada bljr mcm medik ke..like anatomy ke..n ada tak biomedical yg tak kerja dlm lab Sgt..tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Subject dia memang lebih kurang medic. Plus subject2 lab.
      Maksud adik kerja lepas grad ke? ada je. Macam management and so on...

      Delete
  73. Salam kak, ye mmg spt akak jangkakan kitorg cari waktu pertengahan feb πŸ˜‚
    Sy nak tanya persaingan tinggi ke ye..dan pointer nye mcm mana? Sy nk ranya kalau akak tahu, uitm ada ke biomed sbb sy tak jumpa 😒
    Tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam, Persaingan tinggi untuk dapatkan course ni? Agak tinggi jugak, sebab boleh dikira course popular.
      Pointer kalau dari matrik, akak tengok rata-rata 3.8 ke atas.
      Akak tatau uitm ada tak. Hehe. sorry.

      Delete
  74. Assalamualaikum akak,bole tak kalau student sastera nk mohon biomedic ? Ke kena ada sains tulen ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam. Kalau tak silap kena sains tulen. Akak pun tak sure tentang tu. Maaf.

      Delete
  75. Assalamualaikum akak..nak tnya skit..sains bioperubatan ni meluaskan..kena belajar bnyk subjek cnth anatomi,fisio n lain2.so bg akak,
    susah x nk bljar semua subjek ni??.
    brp tahun bljr dlm ijazah sarjana muda bioperubatan??
    Tahun keberapa yg boleh kita pilih kos yg kita nak??
    Or kena bljar semua subjek bio perubtan sampai habis degree then baru boleh pilih kos ap yg nk??
    Harap akak boleh tlg jelaskan..sbb saya just nk fokuskn kos ap yg saya boleh bawa nnti..dr bljr suma benda
    Thnks

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumusalam,
      1. subjek-subjek tu tak susah.
      2. 4 tahun
      3. Pilih kos tu maksud awak subjek elektif ke nak tukar kos? Kalau subjek elektif, tahun keempat.
      4. Kenapa tak mintak terus kos yang awak nak?

      Harap membantu...

      Delete
    2. Akak,mntk tlg listkn subjek2 teras @ elektif utk setiap sem

      Delete
    3. Banyak tu dik nak listkan. Hahaha.

      Delete
  76. As salam. Saya skrang di matrik amik modul 1 bio phy chemy and math....saya xtahu nk isi ap dlm upu...saya minat biology...but at the same time mnat agriculture...tpi ramai prefer sruh amik biomedic forensic and etc...mohon prncerahan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam. Why not take something agriculture related? Degree Sains Pertanian is a big thing nowadays. It's not an easy course.
      Biomedic takda kena mengena langsung dengan agriculture.
      Better ambik apa yang awak nak dan bukan apa yang orang ramai prefer.
      Apa-apa pun course yang awak ambik, course popular atau tak, semuanya depends pada awak samada awak berjaya atau tak.

      Cuma, biomedic ni, korang akan focus kepada kerja dalam lab.
      Memang each semester pun banyak lab. Dan focus kepada kesihatan, penyakit semua tu lah. Memang biomedic ni popular.. tapi dari segi pekerjaan, di malaysia belum okay. Mostly orang further study.

      Harap membantu

      Delete
  77. salam akak. may i know what is the difference between medical science and biomedical science? thankyou

    ReplyDelete
    Replies
    1. medical science tu adik refer pada bidang perubatan ke?
      Akak tak sure sangat tentang medical science ni.
      Maaf.

      Delete
  78. assalam kak shazleen nak tnya apa beza pharmacy and biomedic?
    which one tougher?whats the similarities between this two courses?and which one lagi banyak cabang dlm bidang kerja?btw thanks for this blog tho!sedikit sebanyak buat saya faham psl kos biomed :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pharmacy is more focused while biomedic is much diverse.
      Pharmacy, as we know, pasal drugs, biochem and everything related. Biomedic touches a little bit of everything.
      Similarities might be both focus on the health.

      kalau cakap pasal cabang kerja, biomedic lebih banyak cabang.

      Delete
  79. Assalamualaikum , akak saya nak tanya , kalau ambik kos nie nanti kerja macam mana ya ? pasaran kerja sekarang macam mana bagi pendapat akak untuk kos ni ? Sy ada bc yg boleh jadi cardiovascular technologist kalau ambil kos ni , tapi macam mana ya dan pekerjaaan tu pun x meluas sgt lagi kan di Malaysia skrg ni ? ke macam mana pada pendapat akak ? Terima Kasih akak ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada banyak je kerja yang kita boleh kerja. Cuma masalahnya, kita di Malaysia . huhu.
      Memang banyak cabang biomedic boleh masuk. Tapi itulah.
      Hahaha.

      Delete
  80. Belaja dlm malay ke eng?

    ReplyDelete
  81. salam, kak tahun trakhir praktikalkn. so, praktikal tu bape lama n abis praktikal tu smbung keje kt situ ke or mcm mana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tahun akhir adalah final year project.
      Praktikal setiap tahun. (Tahun 1, 2, 3)
      Tahun 4 FYP

      Delete
  82. Assalam , akak .. apa beza biomedical engineering dengan biomedical science ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. engineering = maths, fizik, machines
      Biomedic = lab works.

      Delete
  83. Hi kak. nak tanya, jadual belajar semasa pengajian agak ketat tak macam student medic? And cabang kerja selepas graduate apa ya? Thank you :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak ketat sangat.
      Cabang kerja luas. Forensik, microbe, pharmacy and the list goes on

      Delete
  84. As salam kak. Saya nk tanye betul ke subjek teras utk kursus ni ade bahasa melayu tinggi?

    ReplyDelete
  85. apa syarat kemasukan untuk kos nie? sy daripada diploma ada peluang x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Syarat kemasukan asasi, matrik at least 3.5
      STPM tak sure berapa. at least 3.0 kot.
      Diploma ada je peluang.

      Delete
  86. Assalamualaikum.. Maaf sya nk tnya.. Sya lepasan diploma sains Uitm cgpa 3.27. Boleh x sya mohon kos ni? Layak x dgn pointer sya yg skit ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam,
      Kalau tak silap minimum pointer adalah 3.00.
      Peluang itu ada.

      Delete
  87. Salam.kak boleh tak student dip.chemistry mohon biomedic?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam, saya kurang pasti...
      mungkin awak boleh rujuk di sini:
      http://www.akademik.upm.edu.my/dokumen/92226_STPM_Matrikulasi_Diploma_2014-2015.pdf

      mukasurat 27.

      Delete
  88. assalamualaikum, akak saya student ASPER sesi 2016/17 dan dah mula untuk mohon program ijazah. saya berminat nak memohon jurusan ini. tetapi saya kurang yakin tentang prospek kerjaya..boleh jadi cikgu ke kak? OR pensyarah. saya lelaki ada peluang ke kak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam, maaf akak lambat.
      Prospek kerja memang luas.
      Tapi cikgu akak tak pasti. Selalunya pensyarah (tapi kena PhD lah)

      Peluang tu sama rata je lelaki perempuan hahaha

      Delete
  89. Ass salam akak kalau budak matriks nak masuk bioperubatan upm ni.. pihak upm tgk pointer sem 1 or dua-dua sem sekali?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam, maaf, akak tak tahu tentang pointer untuk matriks tu.

      Delete
  90. Assalamualaikum kak senior :D Saya student asper 2016/17. Tengah confuse untuk pilih course degree sekarang. saya nak tanya, apa beza biomedic n biotech? biomedic senang dapat biasiswa tak ? lagi satu, kita nak pilih course nii, kene ikut minat ke peluang kerjaya ? Hope boleh jawap soalan saya ^_^ Thankyouu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam, maaf akak lambat,
      Biomedic memang dah khusus kepada bahagian perubatan sahaja.
      Biotech tak khusus.
      Tentang biasiswa akak kurang pasti, zaman akak JPA masih lagi biasiswa, ramai je dapat.
      Kalau akak, akak lebih kepada minat. Peluang kerja ni, zaman sekarang semua pun tak tentu. rezeki tu di mana-mana.

      Harap membantu

      Delete
  91. SALAM, akak saya nak minta pendapat akak, between dietetik and biomedic, which one is better? i mean, akak dah share yg biomed punya subjek, so akak tau yg untuk dietetik punya subjek pulak tak? sebab saya nk try comparekan dua2 course ni.. pada pendapat akak sndiri mana yg lagi happy belajar and peluang nk dpt kerja tu mna yg lebih cerah? harap akak dpt reply ASAP ;) thanks kak

    ReplyDelete
  92. Salam. Kak, apa pendapat lecturer ttg peluang pekerjaan dlm bidang ni? Ada ke dgr rumours psl graduan biomed menganggur ke? Bidang ni stabil ke dekat luar negara dr segi pekerjaan, memandangkan dekat Malaysia ni x stabil lg?

    ReplyDelete
  93. Salam kak. Sy pelajar matrikulasi score 3.14. Agaknya boleh dpt ke? Bgmana dngn pendapat akak? Ps reply asap sbb upu update tutup dlm 2 hari lagiπŸ˜‚

    ReplyDelete